2021.09.24.

Ha a Fideszen múlott volna, akkor több, mint egy milliárdot bukik Eger

Tegnap délután rendkívüli közgyűlést tartottak a Városháza Dísztermében melynek két napirendi pontja volt. Beszédes, hogy az egri Fideszben annyira nem állt még helyre a hatalmi rend, hogy jelenleg már a városi ügyek sem érdeklik a fideszes képviselők egy részét. Ugyanis a hat fős frakcióból hárman jelentek csak meg a városunkat nem kis mértékben érintő napirendeket tárgyaló közgyűlésen.

Mi csak halkan jegyeznénk meg: a közgyűlésen megjelenni egy képviselőnek nem lehetősége, hanem kötelessége, mert ezért kapja a fizetését. De nézzük mi történt tegnap.

A két napirend közül az egyik a várost érintő egyik legnagyobb projektet tárgyalta, amely nem más, mint a napelem park projektje.

Ez a beruházás TOP forrásból, 1,3 milliárd forintból valósulna meg és még 2016-ban kezdődött el. Az előző polgármester, Habis László és városvezetése csak a tervezésig jutott el, mert rögtön ez után rájöttek, hogy az adott feltételekkel ez a projekt nem megvalósítható. Ugyanis a megtermelt áramot nem lehet értékesíteni.

Miért? Mert a városnak nincs saját hálózata. Így a napelem park elkészülte után a megtermelt áramot az ÉMÁSZ hálózatra kellett volna feltáplálni, ami pedig már értékesítésnek számít. Még ebben az esetben is megvalósítható a projekt, ám így a 100 százalék helyett csak 60 százalék finanszírozással, ami azt jelenti, hogy körülbelül 500 millió lett volna a város önrésze a nulla forint helyett.

Az önkormányzattól kapott információk alapján az elmúlt másfél év alatt mindenhol és mindenhogy körbejárták az ügyet, hát ha találnak egy kiskaput. Nem sikerült, de sajnos egyértelmű válaszokat sem kaptak, ám végül mégis felmerült egy lehetséges megoldás.

Mivel az Európai Unió a koronavírus miatt jelenleg engedi a TOP projektek közti átcsoportosítást, felmerült, hogy más, már tervekkel és engedélyekkel rendelkező projektet valósítson meg a város a pénzből. Ilyen például a Lenkey ház felújítása, a Kossuth utca déli oldalának felújítása, a Csiky, a Maczky Valér utak csapadékelvezető hálózatának rendbetétele vagy például a Rác templom és környezetének rehabilitálása, amiről egyébként korábban mi is írtunk.

Elhangzott a közgyűlésen is, hogy a tárgyalások és egyeztetések után

az átcsoportosításra írásos ígérvényt kapott az önkormányzat Oláh Gábor regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkártól, tehát gyakorlatilag a Pénzügyminisztériumtól.

Megegyezés született, ám ahhoz, hogy elindulhasson az átcsoportosítás, az önkormányzatnak el kell állni a napelempark megvalósításától. Ehhez volt szükség a közgyűlés döntésére tegnap, amit a többségnek szerencsére sikerült meghozni, de a kormánypárt hozta a formáját.

Ugyanis a Fidesz képviselőimár akik egyáltalán “méltóztattak” bejönni a munkahelyükre…tartózkodtak, de feltehetően a többiek is így tettek volna ha jelen vannak. Roppant érdekes volt követni az eseményeket, ugyanis a nézők és a vendégek szeme előtt bontakozott ki az egri Fidesz új hatalmi rendjének üdvöskéje, Kovács Cs. Tamás.

A képviselő úr folyamatos akadékoskodásával, kötözködésével és helyenként bicskanyitogató stílusával egy az egyben átvette Oroján Sándor frakcióvezető szerepét és stílusát. Úgy tűnik a frakcióvezető távollétében Kovács Cs. Tamás kapta azt a szerepet, hogy képviselje a “minél rosszabb annál jobb” elvét. Sikerült is neki, ami azért is duplán aggályos, mert

egyrészt ezzel majdnem megkárosították várost, másrészt pedig megmutatták, hogy a Fidesz a saját államtitkárjának, a saját Pénzügyminisztériumának ígéretében sem bízik meg, annak döntésével, javaslatával simán szembe mennek ha az ő érdekeik ezt kívánják meg.

Ezzel gyakorlatilag a Fidesz képviselői nem tettek mást, mint lemondtak 1,3 milliárd forint fejlesztési pénzről, amivel jelentős kárt is okozhattak volna városunknak. Hiszen így, hogy sem a napelempark, sem pedig az átcsoportosítással végrehajtható fejlesztések sem valósulhattak volna meg, a decemberi határidő lejártával pedig Egernek a teljes összeget vissza kellett volna fizetni.

Kovács Cs. Tamás (középen) az új Oroján?

A Fidesz ismét ékes bizonyítékát adta annak, hogy továbbra is képtelenek a közös és fontos egri ügyek mentén együttműködni a városvezetéssel. Ez azért is nagyon érdekes, mert így ezzel gyakorlatilag a Fidesz egri képviselői nem tartják be dr. Pajtók Gábor, a választókerület fideszes elnökének kérését, aki szerint a város érdekében együttműködésre és új, normális politikai kultúrára, párbeszédre van szükség a városi közgyűléseken is.

Eddig úgy tűnt, Oroján Sándor és Nyitrai Zsolt háttérbe szorulásával egy nyugodtabb és konstruktívabb közélet köszönthet a városra, ahol a képviselők pártpolitika helyett azzal foglalkoznak amiért a választóik oda küldték őket: képviselik az ők, illetve Eger város érdekeit! Azt gondolhattuk volna, hogy Kovács Cs. Tamás előretörése, Oroján Sándor háttérbe szorulása azt jelentheti, hogy ha nem is baráti, de mérsékeltebb lehet a viszony a két oldal között a városi közgyűlésben.

Tévedtünk. Kovács Cs. Tamás tegnap ékes bizonyítékát adta, hogy sikerült mind stílusban, mind politikailag és szakmailag felnőnie elődjéhez, Oroján Sándorhoz.

A kormánypárti frakció képviselői döntésüket egyébként azzal indokolták, hogy ők a határozati javaslatot ki akarták egészíteni azzal, hogy abban rögzítve legyen bizonyos, számukra fontos projektek kötelező elkészülte. Annak ellenére tettek így, hogy ennek semmi értelme, hiszen a pénz az EU engedéllyel is csak TOP projektekre költhető és csak az önkormányzat irányítása alatt csak a fentebb felsorolt projektek tartoznak a TOP-ba és rendelkeznek már engedélyekkel.

Végül a közgyűlés többsége elfogadta az előterjesztés és sikerült elállni a projekttől.

Mirkóczki Ádám polgármester a közösségi oldalán is reagált a tegnapi nap eseményeire. Ahogy fogalmazott:

Szerencsére nem rajtuk múlt, mert a közgyűlés többsége megértette a döntés súlyát és azt, hogy az egri érdekek sokkal fontosabbak attól, hogy szimpatikus-e a polgármester vagy sem. A Fidesznek ez megint nem sikerült…

Az egri Fidesz tegnap lemondott 1200 millió forintról! Ha Kovács Cs. Tamás, Bódi Zsolt és Lombeczki Gábor szavazatain…

Közzétette: Mirkóczki Ádám – 2021. augusztus 11., szerda

Fotó: Gál Gábor // Eger MJV Önkormányzata

Megosztás