Skip to main content

Az Év Fája országos verseny döntőjébe került Eger egyik büszkesége, a Szmrecsányi Lajos Érsekkert területén álló platánfa, mely sokak által kedvelt, rengetegen látogatják, fontos találkozási pont a fiatalok, idősek, barátok, szerelmesek számára egyaránt.

A verseny hazai szervezője, az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije 23 nevező közül 9 fát juttatott az Év Fája verseny döntőjébe. A vetélkedőben nem számított a fák kora és mérete, előny volt azonban, ha a jelölt őshonos fajt képvisel, közterületen áll vagy amelynek a története egy környezetvédelmi ügyhöz kapcsolódik. A döntősök kiválasztásánál a zsűri legfontosabb szempontja volt a történet, mely megmutatja, hogy az adott fa vagy facsoport miért fontos és különleges az őt nevező közösség számára – közölte az egri önkormányzat.

Az Év Fáját a közönség választja meg, a szavazatokat a https://evfaja.hu/dontosfak oldalon július 1. és szeptember 30. között adhatják le. Mindenki csak egy szavazattal élhet!

A kedvenc fa kiválasztása után a fotója alatt email címet szükséges megadni, majd az erre a címre kapott linkre kattintva a szavazatot meg kell erősíteni.

A szavazás állása jelenleg látható, az izgalmak fokozása miatt az utolsó napokban azonban rejtett lesz. A végeredményt október első felében az Ökotárs Alapítvány díjátadó ünnepség keretében jelenti be.

A győztes megkapja a jogot, hogy a következő évben az Európa Év Fája címért indulhasson. Ezt a jogot a verseny történetének 14 éve alatt eddig négy magyar település fájának sikerült elnyernie, köztük 2013-ban az Egri Termálfürdő 275 éves platánfájának.

Önt is bosszantja mi folyik itt Egerben? Vagy úgy érzi jó irányba mennek a dolgaink?

Írjon véleményt az EgerInfón!

Részletek