Skip to main content

Oroján Sándor, az Egerért Most polgármesterjelöltje, a mai sajtótájékoztatóján kijelentette: megválasztása esetén garanciát vállal arra, hogy a leendő alpolgármestere személyét az Egri Civil Kerekasztal nevezeti meg. Ugyanakkor a szerdán megjelent botrányos hangfelvétellel kapcsolatban megjegyezte: az elmúlt 34 évben nem volt példa arra, hogy a kormánypárt képviselői ilyen módon próbáljanak befolyásolni hivatalnokokat, elcsalni egy választást.

Oroján Sándor a Pajtók Gáborról, Habis Lászlóról és Szabó Róbertről szerdán nyilvánosságra került hangfelvétellel kapcsolatban megjegyezte: az elmúlt 34 évben példátlan esetről van szó. A fideszes országgyűlési képviselő, a korábbi polgármester és a Heves Vármegyei Közgyűlés alelnöke, az egri Fidesz kampányfőnöke beszélgetése annak bizonyítéka, hogy a kormánypárt hivatalnokokat próbál meg persszionálni. Csalással próbálják elérni azt, hogy a jelöltjük, Vágner Ákos ülhessen a polgármesteri székbe, annak ellenére is, hogy az egriek többsége adott esetben nem rájuk szavaz.

Egy ilyen hangfelvétel után az lenne a minimum, hogy az érinettek azonnal hatállyal lemondanak. Nem szabad az emberektől elvenni a szabad döntés jogát és mindig biztosítani kell a választópolgárok számára azt, hogy az ő döntésük érvényesüljön és az vezesse a várost, az országot, akikre ők szavaznak

mondta.

Hozzátette: körzethatár manipulálással ezt befolyásolni, elcsalni nem szabad. Az a kormánypártokkal szembeni bizalmatlanság, ami a saját szavazótáborukon belül tapasztalható az ilyen és ehhez hasonló hangfelvételek miatt jogos. Meglátása szerint a Civil Kontroll bevezetésének fontossága a történtek fényében méginkább felértékelődik.

Civil Kontroll a Városházán

Az Egerét Most egyesület több mint egy hónapja indította el három pontból álló aláírásgyűjtését, melyet több százan írtak alá. Ebben téma a Civil Kontroll kérdése is. Az elképzelés szerint ennek bevezetése jelentené a garanciát arra, hogy a Városházán valóban konszenzuson alapuló, a lehető legszélesebb kör által támogatott döntések születnek bizonyos kérdésekben. Ábry Zoltán, az egyesület alelnöke, korábban kifejtette: a helyiekkel folytatott egyeztetések során egyértelműen kiderült, hogy az egriek jelentős hányada az elmúlt közel 30 év tapasztalata alapján a végletekig kiábrándult már a politikából és csalódott a soha be nem váltott választási ígéretek miatt. Az intézményrendszerek tisztességtelenül működnek, a demokratikus játékszabályokat az éppen hatalmon lévők folyamatosan maguk felé hajlítják. A korábban a Városházáról, illetve szerdán a kormánypárt oldaláról kikerült hangfelvételek is ezt támasztják alá.

Mi itt az Egerért Mostban elkötelezettek vagyunk amellett, hogy erre valamiféle megoldást kell adnunk és ez nem maradhat így. Muszáj, hogy a jövőben a közbizalom helyreálljon a politikai szféra iránt.”- mondta.

Ennek eszköze lehet az a gesztus, amelyet az Egerért Most Egyesület tenne a civil szektor egésze felé. Meglátása szerint a civilek érdekképviseleti szerveit be kell vonni a városvezetésbe, aktív, eredményes és kétoldalú kommunikációt kell kiépíteni köztük és az önkormányzat döntéshozói között. A civil szektor lehet a mérleg nyelve egyes döntésekben. Ennek jegyében Ábry Zoltán ígéretet tett arra: amennyiben az Egerért Most polgármesterjelöltje, Oroján Sándor veszi át a város vezetését, akkor az Egri Civil Kerekasztalt kérik fel arra, hogy nevezzen meg öt személyt, akiket alkalmasnak tartanának az alpolgármesteri feladatok ellátására. Ebből az öt főből, a Egerért Most applikáción keresztül az egriek választhatnák ki a leendő alpolgármestert. Ez az első lépés a közbizalom visszaállításához.

Az egri az ország leggátlástalanabb fidesze

Oroján Sándor az Egerért Most polgármesterjelöltje az elhangzottakhoz hozzátette: fiatalként csatlakozott a Fidelitasz szervezetéhez, mert hitt a polgári Magyarországban és azokban az intézkedésekben, amelyeket a Fidesz kormány 2010 óta bevezetett.

Én nagyon nagyot csalódtam. Másfél év óta nem vagyok az egri Fidesz tagja azért, mert az egri Fidesz nem olyan, mint az ország bármely más részén a többi Fidesz csoport. Egerben egy gátlástalan és olyan Fidesz működik, ami immár hangfelvétellel bizonyítottan szándékozik elcsalni a választásokat

– mondta.

Beszélt arról is, hogy Fideszesként soha nem asszisztált volna egy ilyen akcióhoz, amiben befolyásolják a demokratikus szavazás végeredményét.

Számomra fontos az, hogy egriek akarata érvényesüljön és az legyen a polgármester és képviselő Egerben, aki a többség bizalmát birtokolja. Ezt nem lehet semmifajta manipulálással, körzethatármódosításokkal, szavazók egyik helyről a másikra csoportosításával ezt a döntést elvitatni.

Oroján Sándor végezetül megerősítette:

Ma Egerben akinek fontos a piros-fehér-zöld, az nem szavazhat az egri narancssárgára.

Arra kérte azokat, akik az Európai Parlamenti választáson a Fideszre voksolnak, hogy gondolják meg, akarnak-e Egerben az ország legerkölcstelenebb és leggátlástalanabb fideszének megbízást adni arra is, hogy a várost irányítsák. A kormánypártok jelöltjeinek elképzelései sincsenek arról, hogy hogyan irányítanák a várost. Egerben nem a háborúról, nem Orbán Viktorról szavaznak június 9-én, hanem Egerről.

Önt is bosszantja mi folyik itt Egerben? Vagy úgy érzi jó irányba mennek a dolgaink?

Írjon véleményt az EgerInfón!

Részletek