Skip to main content

A Partizán birtokába jutott hangfelvételen Pajtók Gábor, Habis László és Szabó Róbert egyeztet arról, hogyan lehetne a Fidesz számára előnyösen átrajzoltatni a választókerületi térképet. Az fideszes országgyűlési képviselő, a volt egri polgármester és a Fidesz kampányfőnöke, a Heves Vármegyei Közgyűlés jelenlegi alelnöke beszélgetésén elhangzik:kimatekozzuk, mi az, ami még törvényileg abszolút belefér és járható, de esetlegesen a mi érdekeinkkel sem ütközik”.

A telex szemlézte elsőként azt, hogy egy, a Partizán birtokába került hangfelvétel tanulsága szerint milyen módon sakkoznak Fideszes politikusok Egerben a választókerületi térkép számukra kedvező átrajzolásával.

Választókerületi térkép- avagy hogyan manipulálj okosan

Mivel Eger lakossága 50 ezer fő alá csökkent, ezért a korábbi 12 települési egyéni választókerület helyett csak 10 maradhatott. 2023. november 30-ig teljesen át kellett rajzolni a kerülethatárokat. A 2023 őszén kihirdetett új választókerületi térképet Jánosi Zoltán Momentumos képviselő megtámadta azzal az indokkal, hogy a választókerületek nem minden esetben voltak földrajzilag összefüggőek, holott ezt a törvény előírja. A Miskolci Törvényszék Jánosinak adott igazat és új körzethatárok megállapítására kötelezte Egert. Az ismételten módosított választókerületekben már megszüntették a különálló részeket, de a telex cikkében arról ír, hogy az új határok változatlanul a Fidesz malmára hajtják a vizet.

A telex cikke kifejti azt is, hogy 2019-ben 8 ellenzéki egyéni győzelem született a kerületekben, de csak egy olyan kerülete volt Egernek, ahol jelentős (10 százalékpont feletti) volt az ellenzék győzelme: ez az 1-es számú választókerület. Ebben a választókerületben már 2014-ben és 2010-ben sem tudott nyerni a kormánypárt. Logikusnak tűnik tehát, hogy a választókerületi térkép átrajzolásakor ezt a kerületet szabdalják fel leginkább. A Partizán által közölt és a telex által is átvett térkép szerint három részre osztották a „problémás” körzetet.

Pajtók, Habis, Szabó- átszabják a várost

A Partizán birtokába került és vélhetően 2023. májusában készült hangfelvételen Pajtók Gábor, Eger fideszes országgyűlési képviselője, Habis László, korábbi KDNP-s polgármestere és Szabó Róbert, a Heves Vármegyei Közgyűlés szintén fideszes alelnöke, az egri Fidesz kampányfőnöke hallható. A beszélgetésben szó esett az ideális polgármester- és képviselőjelöltekről, arról, hogy hogy hány potenciálisan mozgósítható választójuk van a belsős fideszes adatbázis alapján. Sőt szóba kerül egy bizonyos „Viktor” is, akiről Szabó Róbert azt mondja:

„Én ezt úgy képzeltem el, hogy az összes ilyen adatot megadom Viktornak, rászánunk egy kis időt, leülünk és akkor kimatekozzuk, mi az, ami még törvényileg abszolút belefér és járható, de esetlegesen a mi érdekeinkkel sem ütközik”.

A telex úgy véli, hogy ez a bizonyos Viktor a Heves Vármegyei Önkormányzat jegyzője, Barta Viktor lehet, bár ez nem derül ki minden kétséget kizáróan a beszélgetésből. Az viszont tény, hogy Szabó a Megyeházán együtt dolgozik Barta Viktorral. A beszélgetésben kitérnek arra is, hogy ennek a Viktornak lenne a feladata megkeresni Eger jegyzőjét, dr. Bánhidy Pétert, hogy a Fidesz választókerületek kialakításával kapcsolatos szempontjait is meghallgassa.

A kerületi térkép átrajzolásának szempontjait is megvitatja Pajtók, Habis és Szabó:

Szabó: „Ha van olyan szavazókör, ahol a legkevesebb esélyünk van nyerni.”

Pajtók: „Az 1-es!”

Szabó: „Pl! Akkor minél több mindent odatenni a rosszabból, ami meg jó, abból minél többet csinálni! Most leegyszerűsítem: ha a város fele nekünk jó, a másik rossz, akkor a jó részen legyen 6, a másikon meg 4. A másik opció, hogy el is lehet porlasztani.”

A fent is bemutatott telex térkép tanulsága szerint végül a második verzió valósult meg a városban, vagyis a kéréses körzetet három részre szabták.

Kubatov-lista- beizzítják a mozgósítást

A hangfelvételen szó esett a mozgósítás kérdéséről is. A Fidesz adatbázisáról Szabó Róbert beszélt:

„Egerben durván 10 ezer szavazattal választást lehet nyerni polgármesternek. Én megnézettem a PTR-ünket (párttámogatási rendszer, így hivatkoznak a párt belső adatbázisára), ez az adatbázisunk, 19 ezer embert tudunk…

Én azt akarom mondani, hogy ne gondoljátok azt, hogy a jelöltnek olyan kurva nagy jelentősége van.”

A telex szerint megerősítést nyert, hogy a Fidesz tárolja, hogy valaki támogatója-e a pártnak és még pontozza is az illetőt aszerint, hogy hányszor írt alá Fidesznek különböző petíciókat. Minél magasabb pontszámot kap valaki, annál aktívabb, annál biztosabban számíthat rá a Fidesz egy választáson. A telex a következő tanulságot vonta le ebből: a Fidesz Egerben 19 ezer embert ismert név szerint, több mint 11 ezer választó legalább három alkalommal pozitív visszajelzést adott a pártnak. Tudják, hogy ezek az emberek hol laknak, többségüknek a telefonszámát is tárolják. 

Szabó Róbert ezzel kapcsolatban azt mondta:

„Én egy olyan kampányt tudnék elképzelni, ahol ezekre nagyon erősen fókuszálunk. Tehát nemcsak azt, hogy felhívjuk őket az utolsó héten, hanem tulajdonképpen különböző kampányeszközökkel, folyamatosan próbálnánk kapcsolatot létesíteni velük” .

A hangfelvétel itt hallgatható meg: https://www.partizanmedia.hu/post/hangfelv%C3%A9tel-egy-fideszes-matekoz%C3%A1sr%C3%B3l

Önt is bosszantja mi folyik itt Egerben? Vagy úgy érzi jó irányba mennek a dolgaink?

Írjon véleményt az EgerInfón!

Részletek