Skip to main content

A Bükki Nemzeti Park kínálatában számos programot találnak az ünnepi hétvégén.

Szombaton és vasárnap este a Bükki Csillagdában a tavaszi égbolt csillagképeit ismerhetik meg az űrkutatás és a csillagászat tudománya iránt érdeklődők, napközben pedig a Bolygótúra tanösvényen egy nyolcállomásos húsvéti kalandozáson vehetnek részt a látogatók.

Ha a Bükkben kirándulnak és a mesésen szép, tavaszias Lillafüreden és Miskolc környékén járnak:

  • A lillafüredi Szent István-barlang és az Anna-barlang is várja a látogatókat a négynapos ünnepen. A Szent István-barlangban 9:00 órától óránként indulnak szakvezetett túrák, az utolsó csoport még 17:00-kor nekivághat a mélynek. Az Anna-barlang egy órával később, vagyis 10:00 órakor nyit, s 16:00 órával bezárólag szintén óránként indulnak turnusok a különleges mésztufa barlang bejárására.
  • Legújabb bemutatóhelyük, a Szeleta Park 2023 decemberében nyílt meg Miskolc határában. A látogatóközpont négy évszakos kaland az egész családnak: interaktív kiállításokkal, 2-/3D-s filmekkel, a Kőkori Karszt Kaland beltéri játszóházzal (4-14 év), kültéri játszóterekkel, bisztróval, ajándékbolttal, parkkal és közeli tanösvényekkel várja látogatóit. A húsvéti hosszú hétvégén, péntek, szombat, vasárnap és Húsvéthétfőn is a szokott rend szerint, azaz a kiállítás és a tanösvény 10:00 – 18:00, míg a játszóház és a bisztró 10:00 – 20:00 óra között lesz nyitva. A gyerekeknek ezúttal külön programokkal is kedveskednek a Szeleta Parkban: vasárnapra húsvéti kézműves foglalkozással és vidám locsolóvers kereséssel készülnek, míg hétfőn húsvéti nyomozós játékkal várják a parkba a kisebbeket. A nyomozós játékra az alábbi linken keresztül lehet jelentkezni: https://forms.gle/9twmVDRWY2ihVg3S8

Egy új tanösvény is várja a látogatókat a Bükkben, ami előtt érdemes megtekinteni a Bükki Csillagdát, és előre online megvásárolni a belépőket. 

  • Bükki Csillagda március 29-től a nyári nyitvatartás szerint, azaz szerdától vasárnapig várja a csillagászat és űrkutatás világa iránt érdeklődőket 9:30-tól 18:00-ig, (az utolsó komplex program 16:00-kor kezdődik!). Március 30. (szombat) és 31. (vasárnap) estére szeretettel ajánlják esti csillagászati programjukat is. Előzetes jegyvásárlás javasolt, amire honlapjukon keresztül van lehetőség. Javasolják, hogy jó idő esetén a Bolygótúra tanösvényt is mindenképpen vegyék számításba, ahol vasárnap és hétfőn izgalmas „Húsvéti kalandozás”-ban lehet részük. Húsvétkor a tanösvényen egy nyolcállomásos játék várja az érdeklődőket. A jelzett helyeken logikai, ügyességi és szórakoztató feladatokat kell megoldani egy kalandlap segítségével, mely során mindenki a tudásának legjavát nyújthatja, hogy célba érjen. A kalandozás a Bükki Csillagdától indul és egy kb. 4 kilométeres körtúrát megtéve ugyanitt, a főépületnél ér véget. A kalandlap nyitvatartási időben a jegypénztárnál ingyenesen felvehető és kitöltés után ugyanitt leadható. A kalandlapot helyesen kitöltőknek oklevél és ajándék is jár.

A Bükk másik kedvelt helyszíne Szilvásvárad, ahol a Szalajka-völgyi látogatásuk során, akár felfelé, akár befelé tartanak a völgybe, garantálják a szép kilátást.

  • A szilvásváradi Millenniumi Kilátó március 29. és április 1. között 10:00 – 17:00 óráig várja a túrázókat, a különleges bükki panorámára vágyókat.
  • A szilvásváradi Szalajka-völgyi Információs Ház a húsvéti hosszú hétvége ideje alatt 10:00 -18:00 közt várja a betérőket, akik, ha Kajla-útlevéllel is rendelkeznek, a helyszínen pecsételhetnek.

Felsőtárkány szintén népszerű az Egerbe és környékére vagy a Bükk nyugati részére kirándulók körében.

  • Nyugati Kapu Látogatóközpont kiállítása (Karszt és Élővilága) idén tavasszal újra megnyitotta kapuit. A húsvéti hosszú hétvégén péntekszombat-vasárnap és hétfőn is 10:00 – 17:00 óra között várja a látogatókat. Az érdeklődők a „Karszt és Élővilága” kiállítás interaktív elemeivel szemléletesen, sok esetben pedig játékos módon figyelhetik meg a Bükki Nemzeti Park állat- és növényvilágát, valamint a hegység földtani kialakulásával kapcsolatos ismereteket is elsajátíthatják. Felsőtárkányból indulva akár ötféle – változatos hosszúságú és nehézségi szintű – tanösvény közül is választhatnak az érdeklődők, melyek közt séta jellegű vagy túra jellegű tematikus útvonalakat is találnak.

A mátrai kirándulás előtt vagy után érdemes betérni Mátrafüreden a Harkály Házba, és a látogatás a  Cincér tanösvényre vagy a Mandula tanösvényre is kiterjedhet. 

  • A mátrafüredi Harkály Ház a négy nap alatt 10:00 – 16:00 óra között várja a látogatókat. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság mátrafüredi ökoturisztikai és környezeti nevelési központja sok szempontból foglalkozik a Mátrával: mesél annak kialakulásáról, tájtörténetéről, élővilágáról, de képet kaphatunk a hegység természetvédelmi helyzetéről, illetve az ott dolgozó természetvédelmi őrök munkájáról. Mindezeket izgalmasan, élményszerűen tálalva. TIPP: Ha a Google Play Áruházból letöltik a „BNPI Guide@Hand” alkalmazást, a kiállítás területén fellelhető QR-kódokat okostelefonjukkal leolvasva még több információk kaphatnak a Harkály Ház tárlatáról.

A Bükki Nemzeti Park emlékeztet, hogyha a meglátogatott látogató- és bemutatóhelyeikkel kapcsolatban kitöltik kérdőívüket a helyszínen vagy online, akkor esélyük van arra, hogy egy másik bemutatóhelyükre belépőjegyet nyerhetnek!

Forrás: Bükki Nemzeti Park (bnpi.hu)

Önt is bosszantja mi folyik itt Egerben? Vagy úgy érzi jó irányba mennek a dolgaink?

Írjon véleményt az EgerInfón!

Részletek