Skip to main content

Horváth László, Heves vármegye 2. sz. egyéni választókerületének fideszes képviselője teljesen átvette a hatalmat a megyében. Pajtók Gábor neki köszönheti országgyűlési képviselőségét és úgy tűnik az önkormányzati választáson is Horváth segíti ki a saját szavazóit szétzavaró képviselőt és annak polgármesterjelöltjét, Vágner Ákost.

Pajtók Gábor és a trójai faló

Dr. Pajtók Gábor

Az egri Fidesz története Pajtók Gábor 2022-es színrelépésével vett gyökeres fordulatot. Az addigi csendes, családias hangulatot és közösségépítést felváltotta az ármánykodás és a belső ellentétek időszaka. Pajtók Gábor- máig érthetetlen okból- az elődje, Nyitrai Zsolt miniszterelnöki főtanácsadó nyilvános kritizálásától remélt szimpátiát kicsikarni a Fidesz tagokból. Már országgyűlési képviselőjelöltként ádáz háborút hirdetett mindenki ellen, aki bármilyen formában köthető volt Nyitrai Zsolthoz vagy Oroján Sándorhoz, az egri Fidesz frakció korábbi vezetőjéhez. Pajtók viselkedése többször volt téma az egri Fidesz csoportülésein is, de még a tagságnak sem sikerült jobb belátásra bírnia. Talán ennek tudható be, hogy hamar elfogyott körülötte a levegő. Ebben a helyzetben látta meg a lehetőséget nem csak az egyes számú választókerület, hanem az egész megye leuralására Horváth László, Heves vármegye 2. sz. egyéni választókerületi képviselője.

Vetésforgóban vezetett vármegye – avagy az erősebb mindent visz

Ahhoz, hogy megértsük az összefüggéseket, néhány dolgot tisztán kell látni. Heves vármegye három választókerületből áll: az egyes élén Pajtók Gábor (korábban Nyitrai Zsolt), a kettesén Horváth László, míg a hármasén Szabó Zsolt áll. Heves Vármegye Közgyűlésének elnöki és elnökhelyettesi széke a triumvirátuson belüli erőviszonyok, megállapodások függvénye. Nyitrai Zsolt és Szabó Zsolt az esetek többségében együtt mozgott, így nem volt kérdés, hogy a vármegye élére kerülő Juhász Attila Simon is az „ő emberük”, míg az alelnöki székbe szorított Szabó Róbert a 2. sz. vk-t képviseli. Horváth László és csatlósa Szabó Róbert csak arra várt, hogy a miniszterelnöki főtanácsadó „elhagyja” a vármegyét, így az egyedül maradt Szabó Zsolt kevés lesz ahhoz, hogy megtartsa a befolyását a megyei közgyűlésben.

Horváth dobol, Pajtók táncol

Horváth László remek lehetőséget látott abban, hogy a még országgyűlési képviselőjelölt Pajtók Gábor képtelen volt elnyerni az egri Fidesz tagság szimpátiáját. „Segítő kezet nyújtva” neki a nyakába ültette Szabó Róbertet „kampányfőnöknek”. Így állt elő az a példátlan helyzet, hogy Szabó Róbert, aki még csak nem is volt tagja az egri Fidesznek, átvette az uralmat a Polgárok Háza felett. Kullancsként rátapadt Pajtókra és minden mozdulatáról szállította az információkat Horváth Lászlónak. Az országgyűlési választás hajrájában a Horváth által Egerbe delegált „önkéntesek” mozgósítottak, mert a helyi Fidesz alapító tagjai már inkább igyekeztek Pajtóktól hátralépni és csak a kötelezőt teljesíteni. A választás után aztán Horváth elérkezettnek látta az időt, hogy végképp láncra verje Pajtókot. Tanácsára az szétkergette az egri Fidesz tagságot és Szabó Róbert vigyázó felügyelete mellett ujjászervezte azt. Pajtók -ha látta is, hogy szorul a nyakán a hurok- már nem tud mit tenni. Talán ennek – és az egri viszonyokat nem ismerő és így kétes tanácsokat osztogató Szabó Róbertnek- köszönhető, hogy most, az önkormányzati választáson a Fidesznek aláírást gyűjtők között felbukkan olyan is, aki 20 évig KISZ titkár volt, sőt Pajtók polgármesterjelöltjét Vágner Ákost is az egriek inkább a baloldalhoz kötik.

Annyi bizonyos: egy esetleges Fidesz győzelem esetén Eger és a vármegye végképp Horváth befolyása alá kerül, mert Pajtók kénytelen lesz beletörődni: a segítségnek ára van.

Önt is bosszantja mi folyik itt Egerben? Vagy úgy érzi jó irányba mennek a dolgaink?

Írjon véleményt az EgerInfón!

Részletek