Skip to main content

Október 20-a és december 16-a között volt látható a budapesti Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában rendezett Csupa-kép könyvek kiállítás, melyen neves kortárs magyar grafikusművészek és illusztrátorok alkotásai mellett megtekinthető volt az a csaknem 100 különleges könyv is, mely a könyvtár silent book gyűjteményébe adott betekintést a látogatóknak. 

Angolul csendes könyv (silent book), magyarul képkönyv az elnevezése annak a rendhagyó könyvtípusnak, amely szöveges kíséret nélkül, csak képek segítségével mesél el egy történetet. Ezek az illusztrált könyvek kifejezetten hangsúlyozzák az a tényt, hogy az illusztrációk és képek vizuális nyelve semmiképpen sem másodlagos az írott nyelvhez képest. Ráadásul olyan egyetemes erővel és potenciállal rendelkeznek, amely felülír minden nyelvi korlátot.

A könyvtár kollégái nemcsak a kiállítás létrehozásában vettek részt. Számos alkalommal tartottak gyerekfoglalkozásokat a Deák17 Galériában óvodás és iskolás csoportok számára, melyek mindegyikén egy-egy csodálatos silent book történet kelt életre a gyerekek saját szavaival elmesélve.

Fontos feladatuknak tekintik a silent book népszerűsítését mind a könyvtárhasználók, mind pedig a gyerekekkel foglalkozó szakemberek körében. Ennek érdekében több kiállítást rendeztek városi és felsőoktatási könyvtárakban, gyermekkönyvesboltokban. 2021-ben országos silent book konferenciát szerveztek, melyen a témában jártas jeles szakemberek előadásai mellett bemutató foglalkozásokat tartottak – írta közleményében a Bródy.

Önt is bosszantja mi folyik itt Egerben? Vagy úgy érzi jó irányba mennek a dolgaink?

Írjon véleményt az EgerInfón!

Részletek