Skip to main content

A Dobó István Vármúzeum idén is csatlakozik a Régészet Napja országos kezdeményezéshez. A megszokott tárlatvezetések mellett interaktív bemutatókkal, érdekes előadásokkal várnak minden érdeklődőt a várba. A nap során egy igazi kuriózummal is készülnek. Évszázadok óta először igazi ágyút öntenek a vár falain belül. A vár ad otthont az Egri Vitézlő Oskola által szervezett megmérettetésnek, a „I. Tinódi Lantos Sebestyén„ örömíjász versenynek.

Régészet Napja
Időpont: 2024. június 1. 10:00-tól
Programok: 
–  Digitális távérzékelés, kiterjesztett valóság 3D modellek. Az INNORÉGIÓ Tudásközpont bemutatója a Varkoch-kapuban
–  Skandináv hősök magyar szolgálatban. Norde Gard Északi Gárda hagyományőrző csapat Viselet-és fegyverbemutatója az  Egri vár udvarán
–  Lovakon, nyergekben  – A honfoglaló magyarok hadművészete, filmvetítés, majd közönségtalálkozó  a Vármoziban.

Ágyúöntés az Egri várban

Végéhez közeledik a Dobó István Vármúzeum egy 11 alkalomból álló tehetséggondozó történelmi szakköre, mely a Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósulhat meg.. A program célja hazai és határon túli 6. és 7. osztályos tanulók számára olyan tehetségsegítő szakkör működtetése, amely biztosítja a humán ismeretek interaktív módon történő elmélyítését múzeumi közegben. A tehetséggondozó szakkörön 15 tehetségígéret vesz részt. A témanapok során megismerkedhetnek a püspöki várral, az egri végvárral, fegyverekkel, Balassi Bálint Egerben töltött időszakával, betekintést kapnak a magyar és török életmódba műtárgyak segítségével.

A nap folyamán egy igazi kuriózummal várják a résztvevőket. Évszázadok óta először igazi ágyút öntenek az egri vár falain belül. Vajda László kovácsmester egy lármamozsarat önt bronzból a palotaudvaron. Ez idő alatt a vár egyik régésze a közelmúltban előkerült szenzációs leletről, egy századok óta a földben rejtőző török ostromágyúról tart ismeretterjesztő előadást. 

Időpont: 2024. június 01. 10:00-tól
Helyszín: Egri vár – Palotaudvar

„I. Tinódi Lantos Sebestyén„ örömíjász verseny

Az Egri vár ad otthont az Egri Vitézlő Oskola által szervezett megmérettetésnek. A versenyen 21 állomást teljesítenek 5 korosztályban a nevezők.
Időpont: 2024. június 01. 9:40-15.00-ig

Önt is bosszantja mi folyik itt Egerben? Vagy úgy érzi jó irányba mennek a dolgaink?

Írjon véleményt az EgerInfón!

Részletek