Skip to main content

A kormánypártok és a Tisza Párt támogatottsága között kevesebb mint 10 százalék a különbség, mind a biztos pártválasztók, mind a teljes népesség körében – derül ki az IDEA Intézet június 19. és június 27. között online kitölthető kérdőív segítségével felvett, reprezentatív felméréséből.

A kutatóintézet szerint júniusban a felnőtt népesség körében 30 százalék volt a támogatottsága kormánypártoknak, a Tiszának pedig 23. A másik kategóriában, a pontosabb képet mutató biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz a felmérés szerint 41, a Tisza pedig 32 százalékon áll, vagyis itt kilenc százalékpont a különbség. (A DK ebben a körben 8, a Mi Hazánk 6, a Kutyapárt és a Momentum pedig 3-3 százalékot ért el) – írja a hang.hu.

Mivel a június 9-ei EP-választáson – ami egy tisztán listás voksolás volt – a Fidesz 44,8, a Tisza Párt pedig 29,6 százalékot ért el, az IDEA adatai azt jelentik, hogy a voksolás utáni három hétben a kormánypárt gyengült, míg Magyar Péter formációja erősödni tudott. Az intézet szerint a választás utáni hetekben is viszonylag sokan mentek volna el választani: a jogosultak 66 százaléka adta volna le a szavazatát június végén.

Az intézet megjegyezte, a rendszerváltás óta eltelt évtizedekben soha nem fordult elő az, ami most: jelenleg ugyanis négy olyan párt is van a magyar parlamentben, amelyek támogatottsága a teljes népességen belül az 1 százalékos szintet sem éri el. A Jobbik és az MSZP legalább a biztos szavazók között képes erre, a Párbeszéd és az LMP támogatottsága azonban a biztos szavazók körében is 1 százalék alatt maradt 2024 júniusában – írták.

Önt is bosszantja mi folyik itt Egerben? Vagy úgy érzi jó irányba mennek a dolgaink?

Írjon véleményt az EgerInfón!

Részletek