Skip to main content

A rendszerváltás óta nem fordult elő Egerben, hogy egy polgármesteri széket elnyerő személy ne tudja legalább még egyszer megszerezni a választók bizalmát. Mely tényezők vezettek Mirkóczki Ádám kudarcához?

Ringelhann György 1990-1998 között duplázott, Nagy Imre 1998-2006 között, Habis László pedig triplázni is tudott: 2006-tól 2019-ig három cikluson át vezethette a várost. Mirkóczki Ádám alig a szavazatok 26%-át szerezte meg, amivel szintén rekorder a bukottak között is.

Rekordbukás 5 év alatt

Ringelhann Györgyre 1998-ban 45,7% szavazott, ezzel együtt kapott ki Nagy Imrétől. Nagy Imre 2006-ban 47,3%-kal esett ki Habis Lászlóval szemben, míg Habis 43,7%-kal maradt alul 2019-ben.

Mirkóczki Ádám a maga 26,5%-os eredményével a legnagyobbat bukó polgármestere volt Egernek, ráadásul nem két vagy három ciklus alatt érte el a népszerűségvesztés, hanem egy, 5 éves ciklus alatt.

Mik vezettek Mirkóczki Ádám bukásához?

2019-ben Mirkóczki Ádám látható győzelemmel (4%-ot vert Habis Lászlóra) és stabil közgyűlési többséggel a háta mögött kezdhette meg városvezetői munkáját. A bukását sok tényező okozta, melyek nagy részét ő maga, kisebb részét a külső tényezők okozták. Önkormányzati tapasztalata nem volt, a politikát szóvivőként, országos szinten művelte csupán, ami nagyban különbözik a menedzsment képességeket igénylő polgármesteri feladatoktól.

Politikai mészárszék

Első hibája a friss polgármesternek kétségtelenül az volt, hogy tisztogatásba kezdett a városházán. Számos szakember került lapátra, ráadásul helyettük pártalkuk eredményeként jöttek külsős szereplők. Ez nyilván nem tett jót az önkormányzati gépezet működésének, és a kommunikációs térben Mirkóczkinak sem, köszönhetően a minden labdát lecsapó Oroján Sándornak, aki a tisztogatásokat már az alakuló közgyűlésen szóvá tette.

Covid-diktatúra, Mirkóczki igazi arca

A covid idején a polgármesterek szabadon dönthettek a közgyűlések helyett, a rendkívüli jogrend teljhatalmat biztosított nekik közel másfél éven keresztül, kisebb megszakításokkal. Mirkóczki nem tétlenkedett, ezt a jogkört arra használta fel, hogy azokat a szereplőket is lecserélje, akiket az őt támogató képviselők addig megvédtek. Így ment a lecsóba például a strandot üzemeltető cég, az Eger Termál Kft. vezetője, és maga Mirkóczki Zita is, akit egyszemélyi döntéssel váltott le a polgármester, ráadásul azt hazudva, hogy Mirkóczki Zita maga mondott le.

A személyi döntéseken túl egymaga döntött a Senator-ház eladásáról is, amit a közgyűlési ellenfelei és saját támogatói sem tartottak jó ötletnek, nem beszélve a város közvéleményéről.  Ezek az ügyek együttesen okozták a polgármester közgyűlési többségének szétesését 2021-re.

Háború mindenkivel

Az 5 éves ciklus alatt Mirkóczki, illetve az időközben aljegyzővé avanzsált politikai kabinetfőnök, Spisák György mindenkivel háborút kezdeményezett, akivel csak lehetett. Kezdődött a saját képviselőivel, 12-ről 5-re csökkentve az őt támogató képviselők számát a ciklus végére. Folytatódott a színházzal, az EKMK-val, a Kepes Intézettel, a sportszervezetek többségével (ciklus közepén még a szívének kedves Diósgyőrt is veretes posztban pocskondiázta a polgármester), a már városházi fogadásra sem hívott vállalkozókkal, különösen a vendéglátósokkal.

2022-ben a működésképtelenség határára sodródott önkormányzat képviselői többségbe rendeződtek a polgármesterrel szemben a Fidesz-frakció vezetésével, akik a 7 képviselőjük mellé mindig megtalálták az a 3-at, akivel döntéseket tudtak hozni. Az önkormányzati cégek éléről kirúgták a pártembereket, forráshoz juttatták a színházat, az intézményeket és sportszervezeteket, aminek hatására a polgármester egyre több fronton kezdett harcolni.

Pajtók, a váratlan szövetséges

Mirkóczki Ádám váratlan helyről, a Fideszből talált ideiglenes barátot Pajtók Gábor, új választókerületi elnök személyében. A Nyitrai Zsoltot váltó Pajtóknak és Mirkóczkinak volt ugyanis egy közös ellensége, Oroján Sándor, és egy közös célja: a város irányítása, amit egymás segítségével el tudtak volna érni, ha a Fidesz-frakció Pajtók parancsára beállt volna Mirkóczki Ádám mögé 2021-ben, kiváltva szavazatukkal a polgármestertől elpártolt baloldaliakat. A folyamat végén 2024-ben Mirkóczki már a Fidesz-KDNP által támogatott “független” polgármesterjelölt lehetett volna, amiről a fél város beszélt már három évvel ezelőtt is, amikor Pajtók színre lépett, és látványosan saját ellenfele, a baloldali jelölt Berecz Mátyás ellen fordította Mirkóczki Ádámot. A mesterterv a Fidesz frakció képviselőin és vezetőjükön csúszott el, akik nem voltak hajlandóak ehhez a háttéralkuhoz asszisztálni. A látványos törés 2022. augusztusában történt, amikor Pajtók és Mirkóczki zárt ajtók mögött megállapodott 8 milliárd forint önkormányzati pénz jövőbeni sorsáról, a Fidesz képviselői viszont Pajtók parancsa ellenére sem szavazták meg az üzleti paktumot. Mirkóczki számára Pajtók béna kacsa volt, hiszen nem tudta megszabadítani őt Oroján Sándortól, és nem tudta a polgármester mögé rendezni a többi fideszes képviselőt.

Hiába feküdt le a polgármester a Fidesznek 2022-ben, hoppon maradt, ráadásul az őt korábban támogató ellenzéki pártok bizalmát is eljátszotta.

Káosz és bukás

2022-től az utolsó két év Mirkóczki számára vesszőfutás lett. Elvesztette az ellenzéki pártokat, Pajtókkal semmire sem ment, a közgyűlés képviselői pedig ügyek mentén rendre összeálltak vele szemben. A város a közgyűlési döntéseknek köszönhetően működött, de a polgármester rendszeres vétói és a folyamatos kommunikációs csaták rossz közhangulatot eredményeztek.

Mirkóczkin az sem segített, hogy frakciótársai Pajtók nyomására egy évvel a választások előtt lemondatták Oroján Sándort, a polgármester legfőbb kritikusát, aki az utolsó évben civil szervezet építésével foglalkozott a közgyűlési csaták helyett. A cirkusz nélküle is megmaradt, ami egyértelmű üzenet volt a választóknak: a hangulat oka maga a polgármester.

Nevenincs csapat és kiszivárgó hangfelvételek

A választási kampány Mirkóczki Ádám számára nem várt pofonokat is hozott. Egyetlen ellenzéki szervezet sem vállalta fel Mirkóczki támogatását, még korábbi szövetségese, Vona Gábor, vagy a 2022-ben családi otthonában vacsorázó Márki-Zay Péter sem. Képviselőjelölteket annyira nem talált maga mellé, hogy hivatalnokait és azok rokonait vette rá a politikai szerepvállalásra. Jelölő szervezete Ostorosra volt bejegyezve, ismeretlen volt a választók számára (Civil Közéleti Egyesület), a városházáról pedig heti több alkalommal jöttek sorra azok a hangfelvételek, amelyek megmutatták a polgármester színfalak mögötti arcát. Vállalhatatlan mondatok, káromkodások tömege, és beszélgetések, amelyeken Eger polgármestere nőket gyaláz testalkatuk miatt, bűvészek szexuális orientációján élcelődik, vagy épp arról diskurál, hogyan kell ellopni a közpénzt a Lenkey-házból, amit végül láthatjuk, hogyan is hajtottak végre.

Mi lett volna, ha…?

Mirkóczki Ádám elveszítette szavazóinak felét, ezzel ő lett a rendszervátoztatás óta a legnagyobbat bukó polgármester. 

De vajon mi lett volna, ha saját hibái mellett nem lett volna erős ellenzéke, hatékonyan kommunikáló kritikusai? 

Mi történt volna, ha a Senator-ház eladásába, pártemberek kinevezésébe és megannyi apró ügybe nem állnak bele az ellenfelei? 

Mi lett volna, ha a hivatalában nem készülnek el azok a hangfelvételek, amelyek megmutatták valódi énjét, amikor távol vannak a kamerák? 

Hogyan alakult volna Mirkóczki sorsa, ha nem fekszik le a Fidesznek és Pajtóknak 2022-ben? 

És legfőképp: mi lett volna, ha a Fidesz frakció tagjai Pajtók parancsára beálltak volna a polgármester mögé a ciklus közepén? 

Ezen kérdések megválaszolását a tisztelt olvasóra bízzuk, választási elemzésünk következő részében a Fideszt vesszük górcső alá!

Önt is bosszantja mi folyik itt Egerben? Vagy úgy érzi jó irányba mennek a dolgaink?

Írjon véleményt az EgerInfón!

Részletek