Skip to main content

Játékokkal, történetmeséléssel, bemutatókkal, kiállításokkal várja a látogatókat június 22-én az egri vár, valamint a Dobó István Vármúzeum kiállítóhelyei. A kiállítások a muzeológusok interaktív bemutatóival elevenednek meg.

Eger város, az Egri vár története események láncolata, és az itt élő egyes emberek története is. A város históriájában tetten érhetők és megfogalmazhatók fontos mérföldkövek, jelentős események, amelyek rendre változást hoztak és új irányokba mozdították a várost és annak lakóit. A múzeum és az ott dolgozó szakemberek adnak sok esetben rangot, emelik be a történelmi kánonba ezeket az eseményeket, embereket, így írva meg egy adott hely, történelmi esemény históriáját. A történelemmesélésre az egyik legalkalmasabb helyszín a kiállítás. Az est folyamán a kiállítások megelevenednek a muzeológusok interaktív bemutatóival.

Kurátorok várják az érdeklődőket a Lenkey-házban, a Gárdonyi-házban és a Ziffer Sándor Galériában. Tárlatvezetések lesznek a MúltKirakó, a Magyar Minta, A szabadságharc hadserege 1848-49-ben című kiállításokban, és szakember mutatja be a 2022-ben előkerült ostromágyút is.

A felfedezést hagyományos családi és online játékok segítik a Magyar Minta című tárlaton és a Gárdonyi házban is, ez utóbbiban Históriás irodalom címmel, de még a múzeumi fotógyűjtemény is szerepet kap a múlt izgalmas felidézése során. VR-élmény teszi teljesebbé a kínálatot, amely 1238-ba, az izlandi csatába repíti a résztvevőket.

A Ziffer Sándor Galériában online kiállítás bemutatására kerül sor, melyet Ádám Balázs zongorajátéka színesít.

Megelevenedik a XVI-XVII. század. Az Egri Vár Vitézei a kazamatákat, az aknafigyelő folyosókat, a történelmi kor harcászatát, Beáta, a sütőasszony az időszak gasztronómiáját, az Egri Vitézlő Oskola pedig az életmódot, a kor mesterségeit, a mindennapokat mutatja be a látogatóknak.

Több vendéget is várnak a Múzeumok Éjszakáján! Ételek, bor, történelem címmel az egri kistőkések borait lehet kóstolni egy kortynyi történelemmel, és napjaink harcászatát lehet megismerni a Honvédségi toborzóiroda kitelepülésével.

Naplementekor a vár udvara is megélénkül: több mint 20 éves hagyományt követve hatalmas máglyát gyújtanak, amely körül táncház kerül megrendezésre Bécsi Gyula vezetésével, valamint a Lobbanáspont együttes tüzes produkciójában is gyönyörködhetnek a látogatók a kiállítások meglátogatása közben.

A múzeumi ünnepet „Könyvhét after” címen igazi kuriózummal teszik még érdekesebbé: csak a Múzeumok Éjszakáján kedvezményesen megvásárolhatók a múzeum kiadványai a vár boltjában.

Önt is bosszantja mi folyik itt Egerben? Vagy úgy érzi jó irányba mennek a dolgaink?

Írjon véleményt az EgerInfón!

Részletek