Skip to main content

Fából faragott fertálymester szobor állítását tervezi Egerben a Maklár II. negyed fertálymesteri közössége. A szándékról a Városi Kulturális, Idegenforgalmi és Szociális Bizottság március 27-i ülésének anyagai között olvashatunk részletesen, de a kapcsolódó előterjesztés a bejegyzés végén közvetlenül is letölthető – hívta fel rá a figyelmet az egrinapok.hu.

Mint ismert, az évszázados hagyományokkal rendelkező fertálymesterség egyik különlegessége, hogy Magyarországon egyedülálló módon Egerben maradt fenn a tisztség 1950-ig. Kis szünetet követően aztán 1996-ban újjáélesztette a hagyományt az Egri Fertálymesteri Testület, így városunkban még ma is találkozhatunk fertálymesterekkel.

„A fertálymesterség régi magyar tisztség, feladata elsősorban a helység védelmének ellátása volt.”

Részlet az előterjesztésből

Az új köztéri alkotással az Eger múltját és jelenét is átitató fertálymesteri hagyományoknak szeretnének tisztelegni. A szobrot az egri Kiss István fafaragó készítené el, az alkotás felmerülő költségeit közadakozásból kívánják fedezni.

A választott helyszín a Hadnagy és Kertész utcák kereszteződésében épült új körforgalom (utcakép) lenne. Ez az egyetlen pont, amivel elsőre nem annyira értünk egyet, elképzelve legalábbis nem igazán tud érvényesülni egy ilyen szobor egy forgalmas körforgalom közepén. Mindenesetre vannak ehhez értő emberek a városban, akik biztosan ügyesebben átlátják a kérdést és az kétségtelen, hogy itt legalább valamelyest védve lenne a szobor a szándékos rongálásoktól.

A közterületi műalkotások szakvéleményezését ellátó alkotóművészeti lektorátus jelenleg egyeztet, hogy a tervezett szobor köztéri műalkotásnak, vagy városi emlékjelnek minősíthető. Ha előbbi mellett döntenek, akkor a szakvélemény ismeretében a Közgyűlés hozhatja meg a döntést a létesítésről, amennyiben nem minősül képzőművészeti alkotásnak, úgy már a bizottság jóváhagyása is elegendő lesz.

A szobor látványterve. / Forrás: előterjesztés

Önt is bosszantja mi folyik itt Egerben? Vagy úgy érzi jó irányba mennek a dolgaink?

Írjon véleményt az EgerInfón!

Részletek