Skip to main content

Ma, december 12-én van az évfordulója annak, hogy hatvanhét évvel ezelőtt a Csiky Sándor és a Széchenyi utca sarkán karhatalmisták békés egri tüntetőkre lőttek. Kedden az 1956-os eseményekre emlékeztek a helyszínen.

A vérbe fojtott tüntetést az emberi jogok napja alkalmából tartott sztrájk keretében rendezték 1956. december 12-én. A 48 órás munkabeszüntetést eredetileg a Budapesti Munkástanácsok kezdeményezték, az akcióhoz pedig csatlakozott Eger lakosságának a többsége is.

A sztrájk második napján a Széchenyi utcán 200-300 békés tüntető vonult fel, amikor az egri, illetve az időközben a megyeszékhelyre vezényelt füzesabonyi karhatalmista alakulat tagjai géppisztolyokkal a tömegbe lőttek.

22 évvel ezelőtt jogerősen is felmentették az egri sortűz per vádlottjait, így nem történt az ügyben felelősségre vonás.

A megemlékezésen Tóth Imre református lelkész kiemelte:

Olyan időszak volt ez, amikor ember embernek, magyar magyarnak volt farkasa. Nem engedhetjük meg, hogy még egyszer egymás ellen forduljunk. Sok a különbség, de összeköt a magyarság és az egriség. Őriznünk kell 1956. emlékét, hiszen a szabadság és a hazaszeretet fáklyáit ápolni kell. hogy tüzüket tovább adhassuk a gyermekeinknek.

Csizmadia István plébános hívta közös imádságra a megemlékezőket.

A megemlékezésen fejet hajtott az áldozatok emléke előtt az Egri Fertálymesteri Testület, az 1956-os Szövetség Egri és Területi Szervezete, Eger önkormányzata, a Heves Vármegyei Kormányhivatal és a vármegyei önkormányzat, a Magyar Honvédség egri képviselői, a Vitézi Rend Egri Székkapitánysága, Az egri Lokálpatrióta Egylet, dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselő és a Fidesz egri szervezete, az önkormányzati Fidesz-frakció, az Egerért Most Egyesület, a Demokratikus Koalíció és az MSZP helyi szervezetei illetve a Mi Hazánk Mozgalom, a Momentum, a Szent György Lovagrend Egri priarátusa, az Egri Végvári Polgári Körök Egyesülete, A Heves Vármegyei Szakképzési Centrum, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, az Egri Tankerületi Központ, a Szilágyi, a Gárdonyi és az Eventus középiskolák.

Önt is bosszantja mi folyik itt Egerben? Vagy úgy érzi jó irányba mennek a dolgaink?

Írjon véleményt az EgerInfón!

Részletek